Ce isi doreste un poprietar de la locatar

1_19Chiar daca pretul pare a fi cel mai imortant in stabiliea si mentinerea relatiei dintre parti in cazul inchirierilor acesta nu este cel mai important. Pentru o intelegere buna in toate relatiile este bine sa te pui in ambele locuri.  Daca esti cel care cauta un spatiu de inchiriat ar trebui sa te intrebi ce isi doreste de la tine persoana care iti ofera spatiul iar daca esti proprietar si vrei sa inchiriezi ar trebui sa te gandesti ce doreste locatarul de la spatiul pe care i-l oferi si de la tine.  Iata cateva asteptari pe care proprietarul le are de cele mai multe ori del a chirias si care de cele mai multe ori sunt benefice pentru acesta.

1. Să poată avea încredere în tine:

Poate că nu te-ai gândit prea mult la asta, dar postura celui care scoate o casă la închiriere nu este tocmai una ușoară. Acesta se vede nevoit să încredințeze unui străin – de cele mai multe ori – o proprietate în care a investit (financiar și/sau emoțional), precum și o serie de bunuri de valoare. De aceea, încă de la prima întâlnire, orice proprietar va dori să se asigure că poate avea încredere în tine. Încredere că vei avea grijă de casă, că vei avea un comportament civilizat și că-ți vei respecta obligațiile contractuale. Că-ți dai seama sau nu, și tu îți dorești, la rândul tău, să poți avea același sentiment de siguranță legat de proprietar. Această nevoie reciprocă este cât se poate de firească și se menține pe toată durata închirierii – pe de altă parte însă, este și motivul pentru care, nu de puține ori, astfel de contracte, scrise sau verbale, se încheie.

2. Să fie respectat:

Ca și tine, cel care îți oferă casa spre închiriere își va dori să fie tratat cu respect. Asta înseamnă, printre altele, că va avea așteptarea să fii sincer, să-i asculți nevoile și cererile – și să le iei în serios! Așadar, dacă plănuiești să împarți chiria cu cineva, fii deschis cu asta de la bun început; dacă proprietarul ți-a spus clar că nu acceptă animale de companie, nu încălca această „regulă” (dacă nu puteți ajunge la un punct comun, cel mai bine este să-ți cauți o altă chirie); dacă ai produs vreo stricăciune în casă, fii onest cu proprietarul și asumă-ți responsabilitatea pentru greșeala ta.

3. Să fii serios:

Daca iti doresti ca si chirias sa ti se ofere intimitate si libertate trebuie sa te poti baza pe proprietar in cazul in care apar probleme legate de spatiul pe care il ocupi, iar un proprietar serios iti va fi de folos in aceste situatii implicandu-se si ajutandu-te. La randul sau, proprietarul doreste de la tine serozitate. Serioztatea presupune sa iti achiti la timp chiria sau sa anunti din timp intarzierie in ceea ce priveste plata. De asemenea cand se intarzie plata cel mai bine este sa si motivati aceasta intarziere. Sunt nenumarate cazuri in care locatarii lasa datorii la chirie si intretinere, precum si diverse stricaciuni in casa si  ar fi bine sa nu-ti creezi o astfel de imagine.