Inchiriere vs Cumparare
Inchirierea unei locuinte sau a unui imobil si plata unei sume s-ar putea sa nu fie o afacere tocmai buna pentru cei care sunt nevoiti sa faca astfel de plati. Atunci cand chiriasul doreste sa cumpere o casa dar este restrictionat de diverse conditii impuse de banci, inchirierea unei locuinte poate veni cu o serie de dezavantaje cat se poate de vizibile.
In ceea ce priveste avantajele si dezavantajele inchirierii sau achizitionarii unui imobil, se remarca inca de la bun inceput aspectul favorabil pe care il capata o tranzactie de vanzare a unei locuinte. Expertii in domeniu recomanda astfel achizitionarea imobilului atunci cand exista aceasta posibilitate. Bancile acorda o finantare cu dobanzi mai mici prin Prima Casa si faciliteaza astfel tranzactiile de acest tip.
Creditele imobiliare au costuri mult mai reduse decat perioada de dinainte de criza astfel ca o rata la banca pentru un apartament se apropie de costul unei chirii pentru o locuinta cu o suprafata similara. O chirie medie pentru un apartament cu doua camere poate ajunge la 350 de euro, iar o rata la banca la un credit de circa 60.000 de euro poate ajunge la o valoare similara care sa fie platita lunar, avantajul fiind ca fiecare astfel de rata va reprezenta o investitie in propria locuinta.
Trebuie insa amintit faptul ca, in cazul achizitiei unui imobil, vor exista niste costuri suplimentare legate de avans si plata diferitelor certificate necesare pentru finalizarea tranzactiei, precum certificatul de evaluare a imobilului, precum si certificatul energetic. La acestea se adauga si costurile lucrarilor de renovare sau de imbunatatire, dupa caz. Aceste diferente de pret existente in primul an, atat in caz chiriasului, cat si in cazul proprietarului, se reduc ulterior, insa cheltuielile efectuate de proprietar sunt considerate investitii.
Preturile actuale din piata imobiliara pot face ca diferenta dintre cumparare si inchiriere sa fie mai putin vizibila mai exact atunci cand preturile pentru apartamente din cartierele marginase, de exemplu periferia Bucurestiului costa pana la 40% mai putin decat castau inainte de criza si chiriile au inregistrat o scadere de pret asemanatoare din punct de vede procentual.
Acest articol a avut ca scop sa va ajute sa va faceti o idee de ansamblu pntru o paralela corecta intre inchiriere si cumparare. In functie de necesitatile fiecarei persoane uneori inchirierea este mai avantajoasa decat cumpararea, si vice versa.