Sfaturi pentru a obtine o chirie mai mica
Pentru ca incepe sau este gata sa inceapa un nou an scolar si universitar, studentii si elevii pleaca in cautarea locurilor de cazare. In articolul acesta am incercat sa oferim sfaturi celor care cauta locuinta temporara pentru a avea o relatie mai buna cu proprietarul dar si pentru a obtine un pret mai bun, intrucat preturile pentru inchiriere de apartamente sunt de cele mai multe ori nejustificat de mari devenind inaccesibilie. Articolul de mai jos este bun si pentru proprietari.
Prin urmare daca doriti sa obitineti un pret cat mai bun incercati sa urmariti sfaturile de ma jos, realizand cat mai multe din ele.
1. Retine ca in peste 95% din cazuri pretul de inchiriere afisat de proprietari in Romania este un pret majorat intentionat cu cel putin 5% fata de chiria dorita.
C-asa-i romanul… negociabil! Nu cred ca trebuie sa intru in detalii vizavi de acest subiect, este o realitate evidenta si binecunoscuta tuturor. Fac insa aceasta precizare doar pentru ca multi chiriasi interesati de inchirieri apartamente se entuziasmeaza atunci cand le place un apartament si uita ca pretul afisat este “pentru cine intreaba”.
2. Ia cu chirie un apartament atunci cand multi chiriasi isi elibereaza apartamentele si garsonierele.
Adica nu in august si septembrie! Pentru ca acesta este sezonul in care proprietarii sunt la putere. In aceasta perioada, trebuie sa dai dovada de o mare putere de convingere sau sa gasesti un proprietar care sa te placa foarte mult ca sa poti duce semnificativ in jos pretul chiriei.
3. Studiaza cu atentie ofertele reale existente in piata in zona geografica vizata si compara “mere cu mere”, nu “mere cu cirese”.
E foarte important sa stii ce oferte reale exista pe piata si sa cunosti cat mai multe detalii despre preturile zonei referitor la inchirieri apartamente. Altfel, risti ori sa-ti faci iluzii, ori sa-ti enervezi proprietarii cu care stai de vorba. Si toata lumea are de pierdut intr-o astfel de situatie.
4. Nu arata si nu comunica ca esti disperat sa inchiriezi urgent un apartament, chiar daca acum dormi sub cerul liber.
Mai exact, nu intra in apartament si nu te aseza pe fotoliu zambind satisfacut si spunand “gata, eu de-aici nu mai plec, imi place mult, mult de tot”. O astfel de replica iti anuleaza sansele de negociere chiar si intr-un sezon mort pentru inchirierile de apartamente. Asta daca proprietarul stie sa citeasca aceste semnale clare pe care le transmiti! :)
5. Ia legatura cu administratorul blocului unde vrei sa inchiriezi un apartament si “trage-l de limba”.
Afla astfel de la el de cat timp este apartamentul disponibil (cu cat e mai mare aceasta perioada, cu atat mai mari sansele tale de negociere), daca chiriasii anteriori s-au plans de proprietar (mare, mare atentie aici!) si cat este intretinerea in lunile sezonului rece.
6. Demonstreaza ca esti o persoana serioasa, cu intentii serioase si cu un comportament serios.
Asa ca:
● imbraca-te decent, poate chiar business;
● vorbeste politicos, calm si demonstreaza incredere in tine;
● spune cu ce te ocupi si numele firmei unde lucrezi;
● daca esti un tanar student, incearca sa ajungi la apartamentul de inchiriat impreuna cu unul dintre parinti pentru a inspira mai multa credibilitate si seriozitate.
Apoi, demonstreaza ca esti un chirias de nota 10:
● explica de ce iti cauti un nou apartament;
● vino cu referinte de la fostul proprietar unde ai locuit pana acum;
● comunica termenul lung pe care vrei sa inchiriezi apartamentul.
7. Ofera-te ca, in schimbul unei reduceri a chiriei:
● sa platesti in avans pe 3, 6, 12 luni, insa doar dupa prima luna in care te asiguri ca totul e in regula cu apartamentul;
● sa renovezi apartamentul sau sa repari lucrurile din casa;
● sa prestezi in beneficiul proprietarului o serie de servicii (periodic sau aleator).
8. Nu enerva proprietarul si nu-i provoca orgoliul.
Va recomandam sa evitati sa va jucati cu nervii proprietarului. Chiar daca este posibil sa fi vazut pe undeva in rapoartele facute de marii negociatori ca arognta este o metoda de negociere va rugam sa ne credeti ca in acest caz nu este valabil. Riscati sa enervati intelocutorul, care se poate ragandi si poate sa refuze sa va mai inchirieze apartamentul. Va recomandam sa evitati sa faceti oferte de pret nerealiste, sa evitati sa subliniati cu brutalitate problemele pe care le are apartamentul sau sa comunicati cu aroganta.