Avantajele si dezavantajele vietii de chirias

1_22Spre deosebire de tara noastra in care majoritatea populatiei, adica peste 90% din oameni prefera sa aiba locuinte proprietate personala, in alte state ca SUA sau Germania, oamenii aleg mai usor varianta de a locui cu chirie. Exista o serie de avantaje si dezavantaje ale vietii de chirias pe care noi am incercat sa le enuntam cat mai bine.

Avantaje:
1. Ești liber să te muți oricând:
În timp ce un proprietar este, într-o oarecare măsură cel puțin, „legat” de casa în care locuiește, un chiriaș poate decide oricând să se mute – rapid și fără (prea multe) bătăi de cap. Spre exemplu, dacă ți se oferă un loc de muncă mai bun în alt oraș al țării, poți porni la drum și în câteva zile, cu toate bagajele făcute. De asemenea, atunci când stai în chirie te poți adapta cu ușurință la evoluția situației tale materiale sau familiale, optând pentru o locuință mai mare sau mai mică sau pentru una situată într-un alt cartier.

2. Scapi de presiunea ratei la bancă:
Chiar dacă suma pe care trebuie să o plătești lunar pe chirie poate fi perfect comparabilă cu rata la un credit ipotecar, presiunea psihologică resimțită de un proprietar de locuință este mult mai mare decât cea a unui locatar temporar. Asta pentru că, în caz de imposibilitate de plată, cel dintâi poate ajunge să piardă casa în care a investit ani de zile, în vreme ce chiriașul nu pierde, practic, nimic.

3. Nu ai responsabilitățile deținerii unei proprietăți:
În țările occidentale, unul dintre avantajele majore ale statului în chirie constă în faptul că ești „scutit” de plata taxelor pe proprietate – ce pot ajunge la valori considerabile. Și în România, acesta este un punct forte demn de luat în seamă, chiar dacă aceste cheltuieli nu sunt atât de mari. În plus, un chiriaș nu va trebui să se preocupe nici de lucrările de reparație sau renovare a locuinței, de uzura sa în timp sau a dotărilor acesteia.

Dezavantaje:
1. Banii pe care îi plătești lunar pe chirie sunt „pierduți”:
Poate că dezavantajul resimțit cel mai acut de chiriași este senzația că banii pe care îi plătesc în fiecare lună proprietarului sunt „pierduți”. Asta reiese, cel puțin, din comparația cu varianta contractării unui credit ipotecar, caz în care rata lunară achitată către bancă se „adună” în contul prețului plătit pentru propria locuință (chiar dacă, în urma dobânzilor și comisioanelor, aceasta ajunge să coste de două sau chiar de trei ori mai mult decât valoarea sa efectivă de achiziție). Speranța că, după 10, 20 sau 30 de ani de efort financiar, vei „rămâne cu ceva” este una ce cântărește greu în ochii proprietarului.

2. Nu te poți stabili într-un loc:
Flexibilitatea caracteristică vieții în chirie este doar o fațetă a monedei – reversul său este însă instabilitatea. Față de alte țări „cu tradiție” în domeniu, acest dezavantaj este resimțit mult mai acut în România, unde închirierile pe termen lung (de peste doi ani) sunt destul de rare. Mai ales pentru familiile cu copii, a te muta din loc în loc este o provocare serioasă.

3. Ești constrâns în ceea ce privește amenajarea casei:
Pentru aceia care vor sa se stabileasca intr-un loc si sa l poata numi acasa, locuitul cu chirie poate fi o problema. Exista si varianta de a inchiria apartamente nemobilate, pe care sa le mobileze apoi dupa gusturile personale, dar oferta in acest sens este destul de mica. In plus, poate aparea situatia in care pesoana este nevota sa se mute caz in care este incomod ca ersoana sa se mute cu toate lucrurile din casa si este o perspectiva ce complica mult viata de chrias.