Importanta contractului de inchiriere
Atunci cand trebuie sa ocupati temporar o locuinta multi oameni vor sa rezolve lucrurile repede si smplu, si daca se poate sa trateze direct cu proprietarul. Un dezavantaj este ca de cele mai multe ori proprietarul este reticent in a semna contracte de inchiriere deoarece pentru acest contract trebuie sa plateasca impozit din valoarea chiriei incasate. Dincolo de acest aspect însă, avantajele semnării unui contract de închiriere sunt considerabile.
Drept de reziliere de ambele părţi
Cum ar trebui să arate un contract de închiriere? În primul rând, acesta ar trebui să fie echilibrat din punctul de vedere al obligaţiilor şi drepturilor, atât pentru chiriaş, cât şi pentru proprietar. O atenţie deosebită ar trebui acordată, spre exemplu, dreptului de reziliere a documentului. „Există proprietari care spun că ei te pot da afară când vor, dar tu nu poţi pleca când vrei”, subliniază Florin Lungu. În acest sens, Nicu Enciu recomandă includerea unei clauze care să permită atât proprietarului, cât şi chiriaşului să rezilieze contractul cu anunţarea celeilalte părţi în termen de 30 de zile. Asta pentru că situaţii neprevăzute pot interveni oricând, şi de o parte şi de alta.
Potrivit reprezentantului Gavriliu Imobiliare, o altă situaţie des întâlnită este atunci când proprietarul vrea să aibă acces oricând în apartament. Din punct de vedere legal, la semnarea unui contract, nu are voie să facă acest lucru. Asta pentru că, în mod normal, el are drept de proprietate şi de folosinţă asupra unei locuinţe. Însă, în momentul în care semnează un contract de închiriere, proprietarul cedează dreptul de folosinţă. O soluţie ar fi o clauză care să stipuleze că proprietarul are dreptul de a vizita locuinţa la un anumit interval de timp, după anunţarea în prealabil a chiriaşului.
Acoperire în caz de daune
Alt avantaj al semnarii contractului apare atunci cand din din diferite motive apartamentul si bunurile aflate in acesta sufera anumite deteriorari si daune. Chriasul se expune riscului ca proprietarul sa ii perceapa intrega garantie pentru anmite daune chiar daca valoarea concreta a acestora este mai mica decat suma oprita. Dar i se poate intampla si proprietarului ca daunele gasite sa fie mai mari si sa ramana neachitate. Semnand un contract se pot evita aceste situatii. De asemenea contractul trebuie insotit si de un proces verbal de predare-primire, in care sa se treaca bunurile din locuinta cu starea acestora mentionata clar.