Inchirierea unei locuinte

3_02Situatia in care un proprietar devine o persoana care inchiriaza nu este foarte complicata. Poate detineti o casa sau un apartament si doriti sa va mutati dar sa pastrati proprietatea si sa o inchiriati, sau exista anumite schimbari ca de exemplu ati mostenit o proprietate de la cineva sau ati cumparat una noua.

In timp ce multi oameni si-ar dori sa aiba o casa in plus de care sa isi faca griji, a avea macar o proprietate de inchiriat va poate da dureri de cap. Trebuie sa va preocupe problema si sa va puneti cateva intrebari.

Merita sa inchiriati aceasta proprietate? Cum va veti simti stiind ca sunt straini care locuiesc in casa dumneavoastra? Raspunsul la aceste intrebari depinde in mare parte de locul pe care il inchiriati. Daca este in stare buna, intr-o zona sigura si chiria este buna, si cu cat proprietatea dumneavoastra se indeparteaza mai mult de aceste detalii ar trebui sa va ganditi sa o vindeti, altfel este foarte posibil sa nu gasiti chiriasii pe care vi-i doriti.

Pot sa o fac? Ar trebui?

Cel mai mare criteriu in cazul in care va ganditi sa inchiriati este temperamentul dumneavoastra cu privire la a fi un “inchiriator” si ar trebui sa va intrebati daca aveti aptitudinile si rabdarea necesara pentru a face asta asa cum trebuie.

In plus fata de responsabilitatea de a tine afacerea pe linia de plutire responsabilitatile de proprietari cuprind:

-          Faptul ca ofeiriti o casa in conditii de siguranta pentru chiriasi, cu toate facilitatile in stare buna. Asta presupune sa raspundeti cu promptitudine la solicitarile chiriasilor atunci cand are loc o defectiune.

-          Publicitatea dinaintea inchirierii, selectarea chiriasilor si evacuarea lor va apartin. Puteti apela la o firma specializata care sa mijloceasca relatia cu chiriasii sau puteti face totul chiar dumneavoastra.

Daca nu puteti face toate acestea asta nu inseamna ca trebuie sa renuntati la planurile de inchiriere. Apelati la o firma care contra cost va face ea treaba in locul dumneavoastra. Aceasta decizie o puteti lua si in cazul in care locuiti in alta localitate decat cea in care se afla proprietatea inchiriata si va este greu sa va deplasati de fiecare data la solicitarile chiriasilor.

Inainte de a inchiria va recomandam sa va calculati profitul si costul total pentru pastrarea si amenajarea locului respectiv inclusiv intretinere, ipoteca, utliitati, reparatii sau servicii profesionale care vor fi necesare si tot ce altceva ar mai putea cuprinde un management al proprietatii .