Sfaturi pentru a convietui in chirie
Pentru tinerii care au un buget limitat una din cele mai ieftine variante de cazare, in afara caminelor studentesti mai exista si solutia de imparti apartamentul inchiriat cu unul sau mai multi colegi sau prieteni. Astfel, chiria este mai mica si poate ajunge chiar la un nivel acceptabil in toate marile orase.
A trăi sub același acoperiș cu cineva însă, chiar și atunci când e vorba de un prieten, nu este tocmai atât de ușor pe cât ai crede. Nu de puține ori, conviețuirea în aceeași casă generează neînțelegeri ce pot pune în pericol viitorul relației cu celălalt.
1. Faceți o listă de „reguli generale ale casei”:
Chiar și atunci când locuiești cu un prieten apropiat, e important să pornești de la ideea că sunteți totuși persoane diferite, cu obiceiuri și așteptări diferite. Inițiază o discuție în care să vă puteți exprima, în mod sincer și respectuos, care sunt „limitele” peste care ați vrea ca celălalt – sau ceilalți – să nu treacă. Nediscutate, nemulțumirile mărunte sunt, de regulă, cele care erodează în timp fundația unei relații.
2. Împărțiți-vă responsabilitățile – și respectați-le:
O altă sursă de neînțelegeri între colegi de apartament constă în confuzia legată de cine ar trebui să facă anumite lucruri, precum: plata chiriei, a facturii la lumină sau la cablu etc. Aceste responsabilități pot fi împărțite de la început, însă e important să păstrați o anumită flexibilitate, pentru cazurile în care unul dintre voi nu va puutea, din motive obiective, să-și îndeplinească sarcina.
3. Împărțiți în mod echitabil cheltuielile casei:
A sta în aceeași casă cu cineva implică o serie de costuri pe lângă chirie. Cineva ar trebui să se ocupe de împărțirea facturilor lunare (la întreținere, lumină etc.) între locatari. Pe listă trebuie incluși și banii cheltuiți pentru întreținerea casei – produse alimentare, de curățenie, cumpărarea unui bec etc. Un aspect important constă în asumarea răspunderii individuale pentru achitarea tuturor acestor cheltuieli la timp, în semn de respect pentru ceilalți. Bineînțeles, există anumite momente dificile în care unul dintre colegi poate avea nevoie de „păsuire”.
4. Ocupați-vă împreună de întreținerea locuinței:
Curățenia și întreținerea casei nu intră în categoria responsabilităților ce ar trebui alocate unei singure persoane. La modul ideal, aceasta este o activitate la care ar trebui să participe toți colegii de apartament. Dacă ați stabilit un timp săptămânal pentru curățenie, fiecare ar trebui să facă tot posibilul să fie prezent; există, desigur, situații în care cineva nu va putea lua parte la acest timp, însă este important ca astfel de situații să nu se transforme într-un obicei. Neglijarea sarcinilor ce țin de întreținerea casei constituie adesea un motiv de ceartă între colegi de apartament.
5. Anunțați-vă colegii când vreți să primiți o vizită:
Un semn de respect si apreciere fata de aceia care locuiesc impreuna cu tine este sa ii anunti sau chiar sa le ceri acordul atunci cand vrei sa aduci pe cineva in vizita la tine. Daca ai propria ta camera si crezi ca ceilalti colocatari nu au cum sa fie deranjati poti lua in calcul faptul ca musafirul va petrece timp in zonele comune, in bucatarie si baie si colegii pot fi deranjati.