Sfaturi pentru a scapa de vecinii galagiosi


1_20A locui cu chirie este echivalent cu a avea libertate de miscare, posibilitatea de a opta pentru zona dorita si de a locui pentru un timp fara rezponsabilitati mari fata de spatiul in care stai sau fata de institutiile statului. Pe de alta parte, pentru proprietari asta inseamna petreceti, zgomot, dezordine.  Dar oare ce e de facut cand situatia se schimba. Putem avea vecini familii cu copii, sau studenti care se distreaza sau invata, precum si angajati in calatorii de afaceri. Cum pot rezolva acestia problema unui chirias gaagios, sau a unui proprietar galagios.

Daca tu crezi ca drepturile tale de chirias sunt inferioare celor ale vecinului zgomotos doar pentru ca el este proprietar si tu nu, te inseli! Aveti aceleasi drepturi, insa parca nici n-ai vrea ca unul din vecini sa-ti faca zile negre. Atunci cum trebuie abordata problema pentru a fi rezolvata si in acelasi timp sa nu-ti faci dusmani in bloc?

Un lucru e sigur. Nu poti sa ignori la nesfarsit muzica data la maxim, petrecerile pana dimineata sau certurile fara sfarsit. Zgomotul este un factor nociv, care te afecteaza pe perioada lunga, provocand, alaturi de nopti nedormite, stari de nervozitate excesiva, iritabilitate si, in final, agresivitate!

Ai putea sa-i raspunzi cu aceeasi moneda. Pentru ca si tie iti place sa asculti muzica la maxim. Si tie iti plac efectele la sistemul audio pe care ti l-ai cumparat. Dar astfel poti deranja si alti vecini si sa nu uitam: tu esti chirias, esti vulnerabil. Cu siguranta vor suna la usa, te vor atentiona sau ameninta. Astfel, ei spera ca si “inamicul numarul 1 al blocului” va auzi si se va linisti.

Primul pas ar fi sa-ti iei soarta in propriile maini si sa risti o “confruntare” cu “dusmanul”. Fa-o civilizat si incearca sa nu expui elementele negative la care esti supus zi de zi. Spune-i ca inveti sau ca ai un copil mic, daca este cazul, sau ca ai foarte mult de munca, sau ca vrei sa te odihnesti dupa o zi epuizanta. Este foarte posibil ca vecinul zgomotos sa nu fie constient ca televizorul e dat prea tare sau ca izolatia fonica a blocului este foarte slaba. Acesta ar fi cazul cel mai fericit: tu sa-i spui si el sa inceteze!

Daca zgomotele si galagia nu inceteaza te poti folosi de calitatea de chirias. Poti preda problema propietarului. Il poti anunta pe proprietar ca esti deranjat de unul dintre vecini si ca nu crezi ca vei mai colabora mlti timp in aceste conditii. Vei putea observa ca dupa ce vei face pasul muzica parca se va auzi mai incet si nici petrecerile nu vor mai fi atat de galagioase.