Sfaturi pentru cei care locuiesc cu chirie

1_18In contractele care se semneaza intre proprietar si chirias, pentru inchirierea unei locuinte, atat proprietarul cat si locatarul au drepturi si obligatii pe care si le asuma. Indiferent ca aveti sau nu experienta in domeniul inchirierilor sunt cateva lucruri pe care rebuie sa le stiti pentru a avea o relatie cat mai buna si eficienta cu proprietarul. De asmenea va recomandam sa cititi cu atentie toate prevederile de pe contract si sa incercati sa le intelegeti, pentru a nu avea surprize ulterioare. Mai jos se fla o lista cu cateva sfaturi care sa va asigure linistea in spatiul pe care l-ati inchiriat si evitarea abuzurilor din partea proprietarului.

 1. Doar un contract legal te poate proteja în cazul încălcării drepturilor tale:

În calitate de chiriaș, ai atât drepturi, cât și obligații, potrivit Noului Cod Civil al României. Respectarea acestora poate fi garantată însă doar prin încheierea unui contract legal. În lipsa unui astfel de act, poți deveni cu ușurință ținta unor abuzuri din partea proprietarului: acesta poate neglija realizarea reparațiilor necesare în locuință, îți poate refuza restituirea garanției sau chiar te poate da afară din casă pe nepusă masă.

2. Atunci când te muți într-o locuință, aceasta trebuie să fie într-o stare bună de funcționare:

Potrivit legii, proprietarul are obligația de a-ți preda locuința închiriată, împreună cu toate accesoriile sale, într-o stare corespunzătoare utilizării acesteia. De asemenea, acesta trebuie să mențină imobilul într-o astfel de stare pe tot parcursul utilizării sale (chiriașul este obligat să notifice proprietarul cu privire la necesitatea efectuării reparațiilor necesare pentru aceasta). Cu toate acestea, reparațiile care rezultă din folosința obișnuită a bunului cad în responsabilitatea ta.

3. Proprietarul nu are dreptul să vină neanunțat:

Ca și chiriaș, ai dreptul la „liniștita și utila folosință” a imobilului pe tot parcursul locațiunii (închirierii), iar proprietarul este obligat să se abţină de la orice ar putea împiedica, diminua sau stânjeni o asemenea folosinţă (cum ar fi vizitele neanunțate, în prezența sau absența chiriașului). Cu toate acestea, tu trebuie să permiți examinarea periodică a locuinței atât de către locator (la intervale rezonabile), cât şi de către aceia care doresc s-o cumpere sau s-o închirieze pe viitor.

4. Pe toată perioada închirierii, răspunzi de starea locuinței:

În intervalul stabilit de acordul de închiriere, ai obligația de a folosi bunul imobil cu prudenţă. La încetarea contractului, trebuie să predai locuința în starea în care ai primit-o (în afară de ceea ce a pierit sau s-a deteriorat din cauza vechimii). Legea prevede că locatarul răspunde pentru degradarea bunului închiriat în timpul folosinţei sale, inclusiv pentru cea cauzată de incendiu (exceptând cazul în care dovedeşte că acesta a survenit fortuit). Chiriașul este răspunzător totodată pentru daunele cauzate de membrii familiei sale, de sublocatarul său, ca şi de alte persoane cărora le-a îngăduit folosirea sau accesul la imobil.

5. Nu poți fi dat afară de pe o zi pe alta:

Atât chiriașul, cât și proprietarul au dreptul de a rezilia în mod unilateral contractul, prin notificarea prealabilă a celeilalte părți. Pentru contractele pe perioadă determinată și nedeterminată (în care nu se stipulează altfel), proprietarul trebuie să respecte un preaviz ce nu poate fi mai mic de 60 de zile (dacă intervalul de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei este de o lună sau mai mare) sau 15 zile (pentru un interval mai mic de o lună).

Ca si locatar puteti rezilia contractul incheiat cu proprietarul prin respectarea prevederilor cotractuale cu privire la preavizul pe care locatarul trebuie sa il dea gazdei si care nu poate fi mai mic decat un sfert din intervalul de timp pentru care s-a facut inchirierea in cazul cntractelor pe perioada nedeterminata pentru care nu exista alte prevederi. Pentru contractele pe perioada determinata trebuie respectat termenul din preaviz mai exact de cel putin 60 de zile.