Sfaturi pentru inchirierea unui imobil

2_16Atunci cand inchiriati un automobil, chiar daca e vorba de sume mai mici si termene mai scurte decat in cazul cumpararii unei locuinte, exista totusi si unele aspecte care au un caracter peiodic si sunt tipice unei relatii dintre 2 parti, chirias si proprietar. Pentru inchirierea unei garsoniere, a unui aprtament sau chiar pentru o casa este eficient sa solicitati ajutorul unor experti in inchirieri, sau puteti incerca sa gasiti pe cont propriu. Indiferent de varianta p care o alegeti va recomandam sa cunoasteti macar cateva din regulile de inchiriere. Acesta este subiectul pe care il vom prezenta in acest articole si va punem la dispozitie o lista cu cateva sfaturi pentru inchirierea unui imobil.

1. Alegeţi din oferte mai întâi imobilele de închiriat care corespund cel mai mult cerinţelor dumneavoastră. În cazul în care ofertele ideale s-au epuizat, treceţi la cele care se potrivesc doar în mare măsură. Pentru că lipsurile din start pot crea neplăceri şi neînţelegeri ulterior, acum este momentul să întrebaţi proprietarul despre tot ceea ce implică adăugarea facilităţilor sau îmbunătăţirilor necesare. Înainte, este mult mai bine decât pe parcurs! Viitorul chiriaş este cel mai interesat pentru că el va locui acolo şi de aceea el trebuie să solicite toate informaţiile necesare pe care proprietarul le poate omite în lipsa întrebărilor.

2. Atât proprietarul cât şi chiriaşul trebuie să expună unul altuia adevărul absolut pentru a nu există nicio neplăcere în viitorul colaborării. Proprietarul trebuie să declare tot ce oferă iniţial şi pe parcurs iar chiriaşul trebuie să expună clar cerinţele sale. Ascunderea oricăror aspecte nu este benefică şi poate dăuna colaborării pe termen lung, colaborare de care au nevoie ambele părţi implicate!

3. Dacă părţile au căzut de acord următorul pas este încheierea unui contract de închiriere care pe lângă partea financiară va lămuri pe loc orice neplăcere se poate ivi pe parcurs. Odată regulile stabilite şi convenite la început de ambele părţi, orice problemă ivită precum uzura mobilei sau a parchetului, a ferestrelor, a aparatelor electrocasnice etc. se va clarifica pe loc lecturând clauzele din contract.

4. Redactati contractul de comun acord sau, în cazul în care una dintre părţi înaintează spre semnare o versiune gata scrisă, cealaltă parte implicată trebuie să citească foarte atent contractul cu toate clauzele sale pentru că odată semnat un contract, părţile sunt obligate conform clauzelor sale să efectueze plăţile menţionate, reparaţiile, întreţinerea locuinţei etc. Este tardiv să regreţi ceea ce ai semnat cu bună ştiinţă, chiar şi din neatenţie. Ambele părţi trebuie să păstreze câte o copie.

5. La preluarea locuinţei este bine să inventariaţi tot ce există în interior şi să notaţi starea tuturor componentelor. Gradul de uzură şi de funcţionalitate trebuie specificat pentru tot ce este cuprins în imobilul închiriat pentru a se compara cu starea acestora în momentul predării imobilului la încheierea contractului. Şi această listă se va întocmi în dublu exemplar cu semnăturile proprietarului şi chiriaşului.

6. O cale de legătură trebuie stabilită de comun acord şi păstrată cu seriozitate pe durata contractului pentru a lua împreună decizii în situaţii delicate. Astfel o reparaţie de exemplu va fi efectuată în principiu conform clauzelor contractului însă nu întotdeauna este specificat chiar totul şi nu strică niciodată confruntarea ambelor păreri, pentru că pot interveni mai mulţi factori precum: un posibil nou design, oportunitatea efectuării unui upgrade benefic ambelor părţi, costul negociabil în funcţie de avantaje şi confort etc. O bună colaborare de acest gen duce la întărirea dorinţei de prelungire a contractului!

7. Va recomandam sa respectati aspectul platilor cu seriozitate. Seriozitatea este cheia in orice colaborare si sepoate face pe termen lung sau se poate termina prematur. Chiriasul trebuie doar sa achite la timp si o eventuala intarziere a platii trebuie comunicata si cu acceptul proprietarului sa fie achitata in cel mai scurt timp posibil.