Sfaturi pentru o relatie buna cu proprietarul

1_23Daca locuiesti de o perioada mai lunga cu chirie, probabil speri de fiecare data cand te muti ca ai gasit un loc cat mai stabil pe care sa il numesti casa pentru mai mult de un an. Chiar daca unele cazuri acordurile de inchiriere sunt incheiate din motive obiective de multe ori e nevoie sa cauti in alta parte un spatiu e inchiriat din cauza neintelegerilor cu proprietarul.

1. Fii sincer – de la început!
Pentru a face o bună impresie în fața proprietarului sau pentru a evita eventualele conflicte, mulți chiriași sunt tentați să ascundă anumite lucruri de aceștia. O asemenea alegere este însă cât se poate de neinspirată, pentru că adevărul iese cumva întotdeauna la iveală, iar daunele provocate de minciună sunt greu de reparat, mai ales într-o relație mai degrabă formală. Așadar, dacă în noul apartament plănuiești să nu stai singur, ci să împarți chiria cu un prieten, fii sincer cu proprietarul încă de la început. Nu te apuca să „țeși” scenarii lacrimogene doar ca să obții o chirie mai mică. Crezi sau nu, sinceritatea are beneficiile ei: dacă proprietarul are încredere în tine, vei fi surprins poate să vezi că e dispus să te păsuiască cu plata chiriei când te vei afla într-o situație dificilă.

2. Respectă-i cerințele/regulile:
Fiecare casă este diferită și, la fel, fiecare proprietar. Unii vor fi mai relaxați, în vreme ce alții vor avea reguli ceva mai stricte. Indiferent că ai fost de acord cu acestea încă de la început sau de-abia pe parcurs, a face tot posibilul să le urmezi este un semn de respect pentru proprietarul tău. Așadar, dacă ați convenit, spre exemplu, că nu vei avea animale de casă, ține-te de cuvânt. Dacă pe parcursul șederii tale îți dai seama că ai vrea totuși un papagal sau o pisică, nu te apuca să faci lucrul acesta pe ascuns. Inițiază o discuție cu proprietarul, fii sincer cu dorințele tale și poate veți ajunge la o soluție de compromis. În caz că nu veți reuși, iar tu nu ești dispus să renunți la dorința ta, nimic nu te oprește să-ți cauți o altă chirie – dar măcar te vei „despărți” de actualul proprietar în termeni amiabili.

3. Plătește-ți chiria la timp:
În mod firesc, un alt punct deosebit de important în ochii unui proprietar constă în plata la timp a chiriei. Dacă ați stabilit pentru asta o anumită dată a lunii, fă tot posibilul să îți aduci aminte de ea și să o respecți. În cazul în care, din motive obiective, te găsești la un moment dat în situația de a întârzia cu plata, nu te face că ai uitat, din dorința de a evita o situație neplăcută. Sună-l mai bine pe proprietar (de preferat înainte de data-limită), fii deschis legat de situația ta și roagă-l să te mai aștepte, în măsura în care este posibil.

4. Îngrijește casa ca și cum ar fi a ta:

Acesta este un sfat derivat din proverbul “Trateaza-i pe ceilalti asa cum ai vrea sa fii tratat tu”. Indiferent cine ar fi proprietar va fi impresionat sa vada ca in casa pe care ti-a inchiriat-o este ordine si ca totul este curat si ingrijit, ca lucrurile sunt asezate la locul lor. De asemenea ca totul functioneaza bine si ca ai adus chiar si imbunatatiri. A nu se intelege ca totul trebuie sa fie perfect, exista si posibilitatea unor defectiuni, insa o atentie relala fata de casa in care stai este usor de observat.